2013. augusztus 9., péntek

waffle modell készítés 3.

Negyedik feladatunk: 

síkbeli kép megalkotása és leforgatása nyomtatáshoz

Ahhoz, hogy megkapjuk a síkbeli, nyomtatható, zárt vonalláncát a metszeteknek, nem kell sokat tennünk.
Először is az előző bejegyzésben létrehozott szelvényeket középen [EVALUAT BOX] egy síkkal [XZ vagy XY] elmetsszük [BREP/PLANE].
Ilyesmit fogunk kapni:



Itt most kicsit neki kell állni matekozni és gondolkozni. Ki kell szűrni a túl apró szeleteket, mert vannak olyan picik is ami kivágásra alkalmatlan. (Ezek valójában hulladékok, a illesztési hézagok kivágásakor keletkező, lehulló csücskök, illetve szerencsétlen helyre kerülő mini szeletkék.)
A frissen kapott görberendszerünket mérjük meg. Mekkora a területe. Ezt a számot összemérjük egy általunk meghatározott minimális nagysággal. Jelen esetben az alapforma nagyobbik oldalsíkjának (xz vagy yz) 0,1% kiszűri a hulladékot. Ehhez vesszük az alapforma x és y oldalvonalát, megmérjük a hosszát [LENGHT] majd egy [MAX] függvénnyel megkapjuk a nagyobbat. Egy szorzással megkapjuk a területet. Növeljük 0,1 százalékkal a kapott értéket és egy kisebb/nagyobb függvénnyel hasonlítsuk össze a metszett görbénk területével [AREA]. Ez nem pontos mérés és nem pontos eredmény. DE a feltűnően apró szeleteket kiszűri. A [CULL PATTERN] segítségével a meglévő [SEC] listánkból [FLATTEN is kell] létrehozzuk a csökkentett görbelistánkat.

Az így kapott CURVE-öket most leforgatjuk az [ORIENT] segítségével. Cél az [XY] sík. Forrás pedig a metszősíkok [XZ vagy YZ]. duplázzuk meg a korábban elkészített [CULL PATTERN] függvényeinket, és szűrjük ki velük a felesleges metsző síkokat is. Az így kapott listát használjuk forrás-síkoknak.
Ne ijedjünk meg elég ronda lesz. Győződjünk meg róla, hogy a görbék bevitele le van "lapítva" [FLATTEN]. Úgy még rondább. :]
Most ezeket a leforgatott görbéket "egyesével" kirakjuk egy táblázatba (rácsháló). Az elrendezés tetszés szerinti (1-2-100 oszlop), én ezt az egy oszlopos megoldást találom a legkezelhetőbbnek.
Hozzunk létre egy hálót [RECGRID]. Ki kell számolni, hány szeletünk van. Ez alapján fogjuk a táblázat celláiba illeszteni. Minden elemhez egy saját cellát rendelünk. [Ey] legyen tehát a szeletek száma. [Sx] legyen a maximális szelvényszélesség ([MAX] alapforma X vagy Y oldaléle]) [Sy] pedig az alapforma Z oldaléle.

 Kezdjük az elemek megszámlá
lásával. [LIST LENGTH] az xz és yz irányú szeleteket külön kezeljük. Először kezdjük az xz-vel. Hozzunk létre egy tartományt [DOMAIN] melynek [A] értéke [0], [B] értéke pedig a [listánk hossza-1]
A RECGRID-ünk hálópontjaiból [P] kiválasztunk annyit, amennyi xz irányú metszetünk van. Ehhez [SUB LIST] függvényt használunk, melybe a hálópontokat bekötjük és [FLATTEN]-re állítjuk.
Az yz irányban annyival térünk el, hogy onnan akarjuk folytatni az elemek feltöltését, ahol az xz-t abbahagytuk. Ezért a hozzá tartozó tartomány [A] értéke legyen az [xz lista hossza], [B] értéké pedig az [xz lista hossza + yz lista hossza -3]. majd ismét sub list függvényt használunk.
Mozgassuk el a szeleteinket a hálópontjukhoz. Keressük meg a szeletek [BOX CORNERS]->[A] pontját és a kilistázott hálópontjaink között hozzunk létre egy vektort [VEC2Pt]. Ez lesz a mozgatási irányunk [MOVE]

Ekkor már kész is lennénk, azonban még egy kis segítséget csináljunk magunknak.


Ötödik feladatunk: 

Feliratozzuk a szelvényeinket, hogy könnyebben összerakhassuk a modellünket vágás után.


A felirat elhelyezése modelltől függhet, és igénytől, én szeretem ha bele kerül a szelvénybe így nem kell ráírogatni utána. Van amelyik kicsúszik majd a görbéből, de ezeket majd manuálisan helyre rakhatjuk.
Hozzunk létre egy sorozatot [SERIES]: [S] = 1 [N] = 1 [C] = [LIST LENGTH] (amely a szelvényeink számát hozza). Az így kapott számot egésszé formázzuk [INT] függvénnyel, majd a [CONTACT] függvénnyel egyesíteni fogjuk a szelvény irányának betűjelével [B]=[x] ezeket egy [3D TEXT TAG] segítségével meg is jelenítjük.



Nincs más hátra mint megsütni a kész szelvényeket és feliratokat. [BAKE]

Ezek után úgy rendezzük a szelvényeket ahogy jól esik. Én szoktam rajzolni egy a/4es méretű téglalapot és abba helyezem a metszeteket, hogy gazdaságos legyen.



UTOLSÓ feladatunk: 

Nyomtassunk, daraboljunk!
A nyomtatást gondolom nem kell részleteznem Rhinóból.
Nyomtassunk sima papírra. Tegyük alá az indigós papírt, és kézzel, kényelmesen rajzoljuk át a kartonunkra. Ne felejtsük el a feliratozást! Én mikró hullámkartont használtam. Feketét. Ilyen hulladékom volt. A barna jobb választás, jobban fotózható és látható. Az első posztban láthattátok a másik modellemet is. De jó választás lehet a habkarton, sima hullámkarton is. Nagyobb modellekhez használjunk vastagabb kartont.
A kivágást nagyon éles sniccerrel végezzük. Esetleg hegyes modellező pengével. Illesszük össze a számozás alapján.

KÉSZ



definíció: waffle_tutorial.gh




Nincsenek megjegyzések: